ÇAYLARDA ZEHİR YOKMUŞ 147edfc6
ÇAYLARDA ZEHİR YOKMUŞ 147edfc6
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


 
AnasayfaSosyalem.netLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 ÇAYLARDA ZEHİR YOKMUŞ

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Sosyalem
Yönetici
Sosyalem


Mesaj Sayısı : 265
Yaş : 43
Şehir : Istanbul
Meslek : Site Admin
Siyasi Görüş : CHP
Erkek


ÇAYLARDA ZEHİR YOKMUŞ Empty
MesajKonu: ÇAYLARDA ZEHİR YOKMUŞ   ÇAYLARDA ZEHİR YOKMUŞ EmptyCuma Tem. 02, 2010 7:36 pm

ÇAYLARDA ZEHİR YOKMUŞ

Rize Ticaret Borsası ve Rize Üniversitesi işbirliğiyle yapılan bilimsel araştırmada kuru çayda aflatoksin olmadığını belirledi.

Rize Ticaret Borsası ve Rize Üniversitesince yapılan bilimsel araştırma sonucunda kuru çayda aflatoksin olmadığının belirlendiği bildirildi.


Rize Ticaret Borsasından yapılan yazılı açıklamada, Rize Üniversitesi ile işbirliği içinde Çay Araştırma Enstitüsünün desteğiyle siyah kuru çayın aflatoksin üretip üretmediği ile ilgili bir çalışma gerçekleştirdikleri belirtildi.


Araştırma ekibinin başında Rize Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şengül Alpay Karaoğlu'nun bulunduğu kaydedilen açıklamaya şöyle devam edildi: ''Siyah çayda küf mantarlarının izolasyonu ve bunların içinde aflatoksin üreten türlerin olup olmadığı bilimsel bir çalışma ile araştırılmış, araştırmamızda, Türk çayında fırın çıkışlarında herhangi bir küf ya da bakteriye rastlanmadığı, daha sonra depolama ve paketleme sırasında havadan rutubete bağlı olarak oluşan küfün ise insan sağlığına zararlı olabilecek aflatoksin üretmediği belirlenmiştir. Araştırmada, yüzde 70'e kadar rutubet içeren çaylarda dahi sağlığa zararlı aflatoksin oluşmadığı tespit edilmiştir.''


Araştırmada 122 örneğin incelediği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: ''Bu örneklerin hiç birinde aflatoksine rastlanmamıştır. Dünyada en çok tüketilen içeceklerin başında gelen siyah çayın, fırınlandığından dolayı, diğer kuru gıdalara göre daha az küf içerdiği ve bu küflerin, depolama ve paketleme aşamalarında atmosferden karışan ve hastalık yapmayan türler olduğu tespit edilmiştir.''
Türk çayı için daha önce böyle bir çalışma yapılmadığı belirtilen açıklamada, Türkiye'de üretilen siyah çayların küf oluşumu ve buna bağlı aflatoksin varlığı hakkında bilimsel bir veri bulunmadığı, bu çalışmada bu eksikliğin giderilmesinin amaçlandığı kaydedildi.
Açıklamada, yeşil çayda ve siyah çayda daha fazla bilimsel araştırma yapılması gerektiği kaydedildi.


AFLATOKSİN NEDİR

Gıdalarda, tahıllarda, yemlerde ve her türlü kuru yiyeceklerde rutubetin artmasına ve sıcaklığa bağlı olarak, mantar türleri hızla üreyerek mikotoksin (küf zehiri) denilen zararlı bir toksin (zehir) üretirler. Bunların en önemlisi aflatoksindir. Aflatoksinler, kuvvetli zehir ve kanserojen maddelerdir. En etkili olanı hem kanser hem de gen yapısını değiştirebilen aflatoksin B1'dir.




Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://sosyalem.forum.st
 
ÇAYLARDA ZEHİR YOKMUŞ
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Yaşam :: Sağlık-
Buraya geçin: